Minutenplan voor de dagelijkse onderhoudsbeurt van je gezicht.

Heel veel mensen realiseren het zich niet maar je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het heeft de belangrijke taak om je te beschermen tegen bacteriën en infecties. Daarom is het noodzakelijk dat jij je huid goed onderhoudt. Maar waar het echt om gaat bij ons als beauty ladies; die gave, stralende huid. Die krijg je alleen als je echt élke dag je huid reinigt.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het mezelf echt heb moeten leren om elke dag braaf mijn gezicht te reinigen. Toen ik jonger was vond ik het niet nodig en sliep ik zelfs wel eens met make-up! Helaas kan dat tegenwoordig niet meer zonder dat ik het complete zonnestelsel op mijn gezicht zie de volgende ochtend.

Om een goede routine in het reinigen neer te zetten is het belangrijk om te weten wat voor soort huid je eigenlijk hebt.

Een normale huid heeft weinig tot geen puistjes, is niet te vet en niet te droog. Het heeft gemiddelde poriën en een gladde en een gezonde kleur. Deze huid is niet gevoelig voor producten en kan bijna altijd alles aan.

Een droge huid zien we meestal bij de rijpere huid. Deze heeft een gebrek aan verzachtende stoffen die je huid glad en soepel laten voelen. De droge huid staat strakker, heeft zelden puistjes en je voelt je huid zich aanspannen als je net je huid hebt gereinigd. Meestal heb jij dan ook zeer nauwe poriën. Je zult soms ook schilfertjes in je gezicht vinden.

De vette huid heeft wijde poriën en is zeer vatbaar voor mee-eters en puistjes. De huid voelt vettig aan en glimt heel gauw zelfs na het reinigen van de huid. Voordeel is dat een vette huid minder gauw rimpels zal vertonen en erg elastisch is!

De gevoelige huid verbrandt heel snel in de zon. Hij heeft vlekkerige en droge delen. Je bent met deze huid sneller vatbaar voor rosacea (Felrode huidafwijking op de wangen en neus. Lijkt op acne). Deze huid is zeer gevoelig voor veel producten door de dunne huid. Dit zorgt er ook voor dat je snel bloost. Vaak is het een resultaat van een droge huid in combinatie met een verkeerd product.

Wil je een goede reinigingsroutine aanbrengen in je dagelijkse leven dan deel ik graag mijn stappenplan met je. Ik deel de producten die het beste werken bij mij. Dit wil niet zeggen dat ze ook bij jou gaan werken. Iedere huid is en reageert anders.

Ben je van plan om duurdere reinigingsproducten te kopen vraag dan eerst om een proefverpakking. Wanneer ze deze niet hebben maken de verkoopsters vaak met liefde een sample voor je klaar. Zo kun je het product eerst thuis uittesten. Na ongeveer een goede week kun je bepalen of het product werkzaam is voor jou.

Het reinigen van de huid wordt vaak vergeten in de ochtend. Toch is het belangrijk om dit even te doen 's ochtends. Je huid is terwijl jij slaapt bezig om zichzelf te herstellen en nieuwe huidcellen te produceren. Hier komen behoorlijk wat afvalstoffen vrij die weer in je poriën gaan zitten. Het hoeft je in de ochtend niet meer dan een minuut te kosten.

Ochtend:

Stap 1:

Was altijd je handen voordat je met je huid bezig gaat. Of dit nu voor het aanbrengen van je make-up is of voor het reinigen van je huid.

Stap 2:

Pak een goede cleanser. Ikzelf gebruik de cleanser van Clinique (Liquid Facial Soap Extra Mild). Maak je handen nat met lauwwarm water. Te warm of te koud water is niet goed voor je huid. Je huid kan hierdoor beschadigen of vuil kan in de poriën worden gesloten. Doe wat cleanser in je handen en maak circulerende bewegingen over je gezicht. Wees voorzichtig bij het gebied rondom je ogen; de huid is hier dunner en je wilt echt geen cleanser in je ogen hebben. Je kunt je gezicht nu afspoelen met lauwwarm water. Ik ben hier geen fan van. Al dat gespetter (kost mij weer een extra minuut aan droogmaken). Ik pak het liefst een zacht gastendoekje dat ik onder het lauwwarme water heb gehouden. Heerlijk!

Als ik het echt druk heb of in tijdsnood kom drenk ik een paar wattenschijfjes in micellair water (Garnier) en haal deze over mijn gezicht.

Stap 3:

Dep je gezicht droog met het liefst een katoenen doek. Ik gebruik hiervoor de hydrofiele doeken van de Hema die ik overmatig heb lopen kopen bij de geboorte van mijn zoontje.

Sluit af met een goede, hydraterende crème. Zelf wissel ik af met de dagcreme van Artemis Skin Architects (Age Prevent Day Care) of de dagcreme van Clinique ( Dramatically Different Moisturizing Cream).

's Avonds ben je iets langer bezig met het reinigen van je huid. Je huid heeft dan ook wat meer moeten doorstaan gedurende de dag.

Denk aan uitlaatgassen, make-up, weersomstandigheden etc.

Maar ook hier ben je echt niet meer dan een paar minuten kwijt aan een goede gezichtsreiniging.

Avond:

Stap 1:

Volg stap 1 & 2 van de reiniging in de ochtend. Voor sommige huidtypes is het fijn om 2 á 3 keer per week een goede peeling aan deze stap toe te voegen. Bij acne is dit uit den boze. Het beschadigt je huid alleen maar meer. Als je het niet zeker weet kun je altijd een dermatoloog raadplegen. Ga je voor een milde scrub/peeling? Kies er dan 1 met natuurlijke bestandsdelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld suiker of zout.

Ikzelf gebruik de milde scrubreiniging van Rituals (Brightening Face Exfoliator Gezichtsscrub) in combinatie met een gezichtsborstel.

Stap 2:

Reinig je ogen met een goede oogmake-up remover. Ik gebruik hiervoor de oogmake-up reiniginslotion van de Hema (Bye Bye Eye Makeup) Wanneer je eerst je wattenschijfjes nat maakt werkt dit verzachtender voor je huid. Zoals al eerder genoemd is de huid rondom je ogen erg dun en daardoor erg gevoelig. Bovendien zorgt een vochtig wattenschijfje ervoor dat het niet al je product opzuigt.

Als je een avondje bent uit geweest en je heel veel oogmake-up op hebt is het handig om de wattenschijfjes eerst een aantal seconden op je ogen te leggen. Zo trekt de remover goed in de make-up en kun je het makkelijker verwijderen.

Stap 3:

Deze stap is niet zozeer nodig maar ik vind hem altijd heel fijn. Ik drenk namelijk nog 2 wattenschijfjes in de micelliar water of de tonic van Clinique (Clarifying lotion) en haal deze nog een keer over mijn gezicht. Werkt heerlijk verfrissend en ik heb daarna het gevoel dat mijn huid écht schoon is.

Stap 4:

Volg stap 3 van de ochtend. Wanneer ik alcohol heb gedronken of het gewoon laat heb gemaakt vervang ik de créme weleens voor een serum van Artemis Skin Specialists (Softening Face Oil) of de Argan Olie van de Douglas Collection. De volgende dag word je wakker met een frisse, schone huid.

Hebben jullie een ook reinigingsritueel? En hoe passen jullie dat toe? Laat het mij weten in de reacties. Ik ben zeer benieuwd hoe jullie hier tegen over staan. 🙂

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *