Dit is waarom je niet te vaak op je snooze button moet drukken.

Kijk we weten allemaal dat minder dan 8 uur slaap per dag slecht voor je is. Maar nu is gebleken dat te lang slapen ook niet goed voor je is. Het heeft op verschillende dingen een behoorlijk nadelig effect. Het slapen op zich is een gebied waar veel onderzoek naar is gedaan en nog steeds bezig is. Zo weten we bijvoorbeeld dat je nachtrust ervoor zorgt dat je lichaam en geest zich weer herstellen. 

Zo heeft te lang slapen bijvoorbeeld effect op je gewicht. Je kunt hier zelfs overgewicht door krijgen. Volgens een studie hebben mensen die langer dan 9 uur per dag slapen 21% meer kans om overgewicht te krijgen. Maar lang slapen hoeft in dit geval niet alleen een oorzaak te zijn. Het kan ook een gevolg zijn. Zo is het dat zwaardere mensen meestal langer slapen. Vaak heeft dit ook te maken met vormen van depressies of medicijnen. 

Van te veel slapen kun je ook verschillende soorten pijnen krijgen. Denk hierbij aan hoofdpijn. Meestal komt hoofdpijn in het weekend voor bij lang slapers. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je dan later ontbijt en minder koffie drinkt dan wanneer je op je werkt bent. Ook verlaat de stress je lichaam. Je lichaam is dan een soort van aan het afkicken wat gepaard kan gaan met hoofdpijn. Zonder alcohol! Nog een pijntje wat je kunt krijgen wanneer je lang slaapt is rugpijn. Vaak is een slechte matras de boosdoener. Best logisch ook want hoe langer je op een slechte matras ligt hoe slechter je rug er aan toe is. Rugpijn kan ook komen doordat het lichaam minder beweegt dan het zou moeten.

Onderzoekers van het National Health and Nutrition Examination hebben het te kort slapen en te lang slapen aan elkaar gelinkt en zijn tot de conclusie gekomen dat beide gevallen een hoger risico lopen om hart- of vaatziekte te ontwikkelen. Mensen die langer dan 8 uur per dag sliepen hadden 2 keer zoveel kans hadden op borstpijnen en problemen met hun slagaderen. De kans op een beroerte nam toe met een whopping 46%

Een Canadees onderzoek heeft 6 jaar naar de leefstijl van 276 mensen gekeken en concludeerden dat de mensen welke te kort en te lang sliepen meer kans hadden om diabetes te ontwikkelen. Wel 20% meer dan normale slapers in die periode. 

Ok, te kort slapen is niet goed en te lang slapen overduidelijk dus ook niet. Maar hoelang moet je dan wel slapen? Volgens onderzoekers is 7 tot 9 uur slaap per nacht voldoende voor volwassenen in de leeftijd van 18 en 64 jaar. Het maakt niet uit of je in het weekend een keer uitslaapt of tussen de middag een dutje op de bank doet. Het gaat erom dat je niet structureel te lang slaapt per nacht. Doe je dat wel en wordt je nog steeds vermoeid wakker dan is het wijs om er eens naar te laten kijken. 

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *